Начало / Интереси / Проповеди / Митрополит Антоний: Водете по-често децата си в храма.

Митрополит Антоний: Водете по-често децата си в храма.

Обръщение на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний към участниците Детски творчески конкурс на тема „Моята църква за Хамбург“:
Мили деца, уважаеми

родители,Любовта, като най-висша християнска добродетел, трябва да е в основата на всички наши успехи и добри начинания, които се стараем да вършим, всеки според силите и възможностите си. Църковното дело е дело колективно, съборно и е немислимо архиереят да успее в него, ако няма подкрепата на освещения клир и без молитвите и помощта на богомолния народ. И докато в един град в България може да има две, три и много повече православни храмове, то в Западна Европа, разстоянията до най-близкия български правосвен храм в един космополитен европейски град или в една обширна област, или държава са много големи и това изисква много силна, осъзната и ясна мотивираност на вярващия народ, за да посещават нашите богослужения и да участват в живота на църковната община. Няма нищо по-удовлетворително за един пастир от това да види как в едно семейство децата, водени от своите дядовци и родители са в храма и всички заедно са съпричастни с радостта на големите Господски и Богородични празници или на неделния ден. Храмът е онзи кораб на човешкото спасение, който ще ни изведе от бурното море на тревогите, ще ни запази и отведе до тихия пристан, където е Христос.
Драги родители, водете по-често децата си в храма, защото техните чисти души са благодатна почва, която попива божието слово. Това е залогът за тяхното по-добро бъдеще и за тяхното чисто духовно здраве, защото то е водещо за човека. Скъпи деца, вашето участие в творческия конкурс “Моята църква за Хамбург” показва желанието ви да бъдете съпричастни, както с радостите, така и с проблемите на Епархийската ни църква. Благодаря ви за искрените усилия, да подпомогнете делото за изграждане или закупуване на български православен храм в Хамбург. Вие сте наши помощници в благовестието и със слово и личен пример преподавате православната вяра на онези, които още не са укрепнали в нея, карате ги да я заобичат. Нека по молитвите на покровителите на Европа и просветителите на всички славянски народи св. св. Кирил и Методий, Христовата благодат да бъде винаги с вас във вашия дом, с вашите семейства. Призовавам над Вас и над целия български народ намиращ се в пределите на Европа, Божието благословение и Ви уверявам, че ще насърчавам и подкрепям всяко Ваше дело, което служи за съзиждане на нашата Богоспасяема епархия!
Антоний, Западно и Средноевропейски митрополит

За Ангел Карадаков

Виж още

Проповед на св. Беда Достопочтени за празника Рождество на св. Йоан Кръстител

Ангелът се явява на Захария в светилището на храма от дясната страна на кадилния жертвеник. ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *