Начало / За Вярата / разкази / Библията дава утеха.

Библията дава утеха.


           
    Нашият земен живот е пълен с борби, скръб и нещастия. Едва ли има човек, който да не е изпитал горчивините на живота. Във време на голяма скръб или нещастие, хората без вяра в Бога и без Библията се предават на отчаяние, пиянство, някои дори посягат на живота си. В такива тежки моменти никоя книга не може да утеши човека тъй, както Библията. Разбира се има хубави произведения и песни, които понякога , ако нещастието не е така голямо, могат да разведрят душата му. Достоевски например, както и всеки друг талантлив писател могат да задоволят любопитството на ума и даже трогват читателя; но те не могат да нахранят и напоят душата, безсилни са да утешат едно съкрушено и разбито сърце. В такива случаи Библията е незаменима. Християнинът отваря и чете :
„Дойдете при Мене всички отрудени и обременени, и Аз ще ви успокоя. Да се не смущава сърцето ви : Вярвайте в Бога и в Мене вярвайте. В дома на Моя Отец има много жилища. В смета ще имате скърби ; но дерзайте : Аз победих света!”

                Тези и много други подобни думи, намиращи се в Библията, са чудесна подкрепа да душевно убития човек. Те го вдигат и помагат геройски да понася страданията в живота. Някои глави от Свещената Книга ( Псалом 21, 24, 101) са дали хиляди пъти по-голяма утеха, отколкото  всички книги и произведения на света, взети заедно. Въобще при тежки изпитания и продължително нещастие утехата от светските книги престава или е съвсем нищожна и слаба. Нито астрономията, нито геологията, нито историята , нито която и да е друга книга може да служи за опора на читателя във време на тежки изпитания. В Библията ,обаче , човек намира утеха за всяка скръб, колкото и голяма да е тя. На всяка жадна душа, била тя в някой американски град или в някоя африканска джунгла, Библията предлага Едного Който казва : „Аз съм Възкресението и животът ; който вярва в Мене и да умре, ще оживее”
                В Св.Писание може да се намери лек, който да отговаря за всяко нещастие,, което гнети човешката природа. Ако не искате друго, вземете поне Евангелието или Апостолските послания – те да бъдат постоянни ваши учители и ръководители. Достигне ли ви скръб, приближете се към тях, като съд изпълнен с лекарства. Случи ли ви се загуба, щета, смърт на близък – там намерете утешение на своето нещастие.Само в нея ще намерите правила не само за небесно блаженство, но и за земно благополучие и щастлив живот.

 Автор: Н. Матов
Източник: ”Религиозни сказки” 1941г.

За Ангел Карадаков

Виж още

Моят дядо Назарий

Вървяха по стръмната пътека хванати за ръка – млади, енергични и пълни с мечти. Сърцата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *