Начало / Коментар / „Честит Великден“ или „Христос Воскресе“.

„Честит Великден“ или „Христос Воскресе“.

Великденските празници вече настъпват. По витрини, билбордове и всякакъв вид плакати и флаери срещаме надписи: „Честит Великден“, „Весели Великденски празници“. По телевизията рекламите вървят за промоция на агнешко, пилешко, телешко, свинско, заешко и прочие всякакво месце, сиренце и кашкавалче. По телевизиите ни заливат и с това как и колко дълго се боядисват яйцата, как се правят козунаци, кексове и торти, а само от нас зависи дали в тях ще сложил локум, стафиди или орехи. Изобщо всичко е чудесно! Но има едно нещо, което убягва от цялата тая ненормална, недуховна и изкуствена еуфория. Убягва Христос! Да, Него наистина Го няма, няма Го в мислите ни, в делата ни, в домовете ни дори в подготовката за празника на празниците. Няма Го!
Изчезнал Е от сърцата ни, а това е най-страшното. Отиваме на Църква и чакаме службата да премине с отегчение. Палят се свещи, докато душите почерняват и светостта на празника се губи, като в мъглата на тамяна. Ние се губим. Губим се без вярата си, губим се без Спасителя си и Бога си. Оправдаваме се, че Той ни е изоставал, а истината е, че ние сме се отдалечили от Него.

Къде е Той? Тук? На небето? В нас? Отговорът на този въпрос е на всякъде. Христос е там, където са събраните в Негово име. Но как да се поздравяваме на Пасха? Най-подходящото и най-редното поздравяване е „Христос Воскресе“, а истинският отговор е „Воистину Воскресе“. Това е поздрава, с който се поздравяват хората посрещащи Празника на Празниците – Пасха, а останалите, останалите посрещат не Христос, а агнето в тепсия, козунака с мляко и кекса със стъфиди или локум или там с каквото го предпочитат. Забележете само колко от хората няма и дори да се сетят за Христос на Възкресение Христово. Колко от тях ще се кръшкат с яйца и ще мезят с агнешко без да имат повода, който всъщност ги събира. 
Нека помним истинския празник, нека се учим от Бога и да честваме Този, Който наистина пострада за нас. Нека на Пасха да се поздравим с „Христос Воскресе“, а не с „Честит Великден“. Нека, не подменяме празника, та да се получа така да честваме Възкресение без Възкръснал.
 
Автор: Ангел Карадаков

За Ангел Карадаков

Виж още

Осакатена памет

„Нашето общество има трагичен проблем с паметта. Десетилетия наред паметта е гилотинирана, хората, които я ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *