Начало / Интереси / беседи / Страстна седмица – Велика Събота

Страстна седмица – Велика Събота

На Велика Събота Православната Църква отбелязва погребението на Христос и слизането му в Ада. Това е денят между Разпването Му и славното Му Възкресение. Великосъботната  утреня се извършва в Петък вечер и макар много от елементите на службата да представляват скърбене за смъртта и погребението на Христос, службата сама по себе си е едно будно очакване.
 
Отбелязване на Велика Събота
 
На Велика Събота Църквата съзерцава мистерията на Христовото слизане в Ада. Смъртта, нашият най-голям враг, е победена отвътре. На Велики Събота вниманието ни е насочено към гроба Христов. Но той не е обикновен гроб, място на разложение, разпад и загуба. Той е жизнодаващ, източник на сила, победа и освобождение.  Велика събота е денят между Христовата смърт и Възкресение. Това е денят на трепетно очакване, в който скръбта се превръща в радост. На този ден се изпълва смисълът на думата хармолипи (от гр.) – радостна-тъга, която доминираше през Страстната седмица. Велика Събота е денят на великата почивка. Христос съблюдава съботната почивка в гроба си. 

Но Неговата почивка не представлява бездействие, а е изпълнението на Божията воля и план за спасението на човешкия род и вселената. Той, който създаде всичко, обновява създаденото от Себе си. Реконструкцията на света е завършена веднъж завинаги. Чрез въплъщението Си, живота, и смъртта Христос изпълва всичко със Себе Си. Той отваря път за всяка плът да възкръсне от мъртвите, понеже не е възможното Създателя на живота да бъде победен от смъртта. Църквата се отъждествява като: „мястото, вечната реалност, където присъствието на Христос прогонва Сатаната, ада и смъртта.“
 Тържественото празнуване на Велика Събота ни напомня  великата истина, че „въпреки всекидневните противоречия и превратности на историята, въпреки трайното присъствие на ада в човешкото сърце и общество“, животът бе освободен! Христос счупи оковите на смъртта! Не е малозначно, че на иконата на Христовото Възресение е изобразено слизането на Христос в Ада. Иконата изобразява победоносен Христос, увенчан със слава, стъпил върху смъртта, хванал Адам и Ева с ръцете Си, измъквайки ги от бездната на Ада. Тази икона изобразява истините, които следват от Христовата победа на смъртта чрез собствената Си смърт и Възкресение.
* Със съкращения.
 
Превод от Английски: Божин Дончев
Източник:://lent.goarch.org/

За Ангел Карадаков

Виж още

Мисли на Сливенския митрополит Йоаникий

Сливенският митрополит Йоаникий бе ерудит книжовник, който имаше дара да познава богатството на словото, да ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *