Начало / Интереси / беседи / Страстна седмица – Велика Събота

Страстна седмица – Велика Събота

На Велика Събота Православната Църква отбелязва погребението на Христос и слизането му в Ада. Това е денят между Разпването Му и славното Му Възкресение. Великосъботната  утреня се извършва в Петък вечер и макар много от елементите на службата да представляват скърбене за смъртта и погребението на Христос, службата сама по себе си е едно будно очакване.
 
Отбелязване на Велика Събота
 
На Велика Събота Църквата съзерцава мистерията на Христовото слизане в Ада. Смъртта, нашият най-голям враг, е победена отвътре. На Велики Събота вниманието ни е насочено към гроба Христов. Но той не е обикновен гроб, място на разложение, разпад и загуба. Той е жизнодаващ, източник на сила, победа и освобождение.  Велика събота е денят между Христовата смърт и Възкресение. Това е денят на трепетно очакване, в който скръбта се превръща в радост. На този ден се изпълва смисълът на думата хармолипи (от гр.) – радостна-тъга, която доминираше през Страстната седмица. Велика Събота е денят на великата почивка. Христос съблюдава съботната почивка в гроба си. 

Но Неговата почивка не представлява бездействие, а е изпълнението на Божията воля и план за спасението на човешкия род и вселената. Той, който създаде всичко, обновява създаденото от Себе си. Реконструкцията на света е завършена веднъж завинаги. Чрез въплъщението Си, живота, и смъртта Христос изпълва всичко със Себе Си. Той отваря път за всяка плът да възкръсне от мъртвите, понеже не е възможното Създателя на живота да бъде победен от смъртта. Църквата се отъждествява като: „мястото, вечната реалност, където присъствието на Христос прогонва Сатаната, ада и смъртта.“
 Тържественото празнуване на Велика Събота ни напомня  великата истина, че „въпреки всекидневните противоречия и превратности на историята, въпреки трайното присъствие на ада в човешкото сърце и общество“, животът бе освободен! Христос счупи оковите на смъртта! Не е малозначно, че на иконата на Христовото Възресение е изобразено слизането на Христос в Ада. Иконата изобразява победоносен Христос, увенчан със слава, стъпил върху смъртта, хванал Адам и Ева с ръцете Си, измъквайки ги от бездната на Ада. Тази икона изобразява истините, които следват от Христовата победа на смъртта чрез собствената Си смърт и Възкресение.
* Със съкращения.
 
Превод от Английски: Божин Дончев
Източник:://lent.goarch.org/

За Ангел Карадаков

Виж още

Нека най-после започнем да живеем като християни

Онези, които имат удобството и възможността да наблюдават обкръжаващия ги свят, ще забележат развитието на ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *