Начало / Новини / Софийска епархия с нов викарен епископ.

Софийска епархия с нов викарен епископ.

На днешното си заседание Св. Синод на Българската Православна Църква определи Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий да бъде новият викарен епископ на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит. 
Браницки епископ Григорий (Цветков) е роден на 19 септември 1970 г. в Ботевград. Средното си образование придобива в Природоматематическата гимназия в града. През 1995 г. завършва двугодишния паралелен курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” в София. Приема монашески постриг на 17 ноември 1996 г. в Хаджидимовския манастир ”Св. Георги” от Неврокопския митрополит Натанаил, който му дава и името за монашеското житие – Григорий.
На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година – за йеромонах. Заради монашеското послушание и усърдие е възведен в архимандритско достойнство на 21 декември 1998 година. През 1999 г. се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет „Каподистрия“. С благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил преминава на послушание в Софийска епархия, в която от 1 ноември 2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия.

След като бива ръкоположен в Троянския манастир,  той става втори викарий на Софийска епархия. След скандал в Троянската Св. Обител, св. Синод освободи от длъжност тогавашния игумен Деволски епископ Теодосий и назначи за игумен Браницкия епископ Григорий. 
Епископ Григорий е добре познат в църковните среди в Софийска епархия и днешното решение на Св. Синод зарадва много от духовниците и  миряните в Софийската епархия.
Пожелаваме на новия викарен епископ, Бог да му дарува много сили и добро служение на Божията нива в Софийска епархия. На добър час.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *