Начало / Новини / Биография на Мелнишкия епископ Серафим

Биография на Мелнишкия епископ Серафим

Негово Преосвещенство  Мелнишкия епископ Серафим е роден на 04.07.1974 г. в с. Зорница, обл. Бургас със светското име Динко Желязков Динков. Средното си образование завършва в Математическата гимназия в гр. Ямбол през 1992 г. Завършва висше образование в Лесотехническия университет – София, специалност „Ландшафтна архитектура“ през 1997 г., а през 2011 г. – Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
През 1997 г. постъпва като послушник в манастира „Св. Георги“, гр. Хаджидимово, Неврокопска епархия. От 01.1999 г. до 09.1999 г. отбива военната си служба. На 18.11.2000 г. е постриган за монах в манастира „Св. Георги“, гр. Хаджидимово, от Неврокопския митрополит Натанаил. Същият го ръкополага за йеродякон на 19.11.2000 г. и за йеромонах – на 20.12.2000 г.
Като йеродякон и йеромонах изпълнява различни послушания в манастира, обслужва и близки към манастира енории. За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 01.07.2006 г. От 09.2008 г. архим. Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир.
На 18.12.2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата „Мелнишки“ в ПКСХП „Св. Александър Невски“ и е определен за викарий на Неврокопския митрополит. След смъртта на Неврокопския митрополит Натанаил, наместник-управляващият Неврокопска епархия Видински митрополит Дометиан благослови епископ Серафим да остане викарий на Неврокопска епархия до избирането на нов Неврокопски митрополит, след насрочване на избора за Неврокопски митрополит дядо Серафим отиде в Троянската Св. Обител, където ще стои до избора за Неврокопски митрополит.
Мелнишкият епископ Серафим освен, че беше викариен епископ на дядо Натаанил бе и игумен на Роженската св. Обител, много от християните и духовниците в Неврокоп искат дядо Серафим за свой митрополит, понеже той е тясно свързан както със самата Неврокопска епархия, така и с пряката дейност на Митрополит Натанаил.

За Ангел Карадаков

Виж още

В Белоградчишка духовна околия бяха посрещнати мощите на св. Пантелеймон

В Белоградчишка духовна околия днес посрещнаха мощите на Св. Вмчк. Пантелеймон, информира БТА.  Мощите на ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *