Начало / Новини / Биография на Браницки епископ Григорий

Биография на Браницки епископ Григорий

 Браницки епископ Григорий (Цветков) е роден на 19 септември 1970 г. в Ботевград. Средното си образование придобива в Природоматематическата гимназия в града. През 1995 г. завършва двугодишния паралелен курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” в София. Приема монашески постриг на 17 ноември 1996 г. в Хаджидимовския манастир ”Св. Георги” от Неврокопския митрополит Натанаил, който му дава и името за монашеското житие – Григорий.
На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година – за йеромонах. Заради монашеското послушание и усърдие е възведен в архимандритско достойнство на 21 декември 1998 година. През 1999 г. се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет „Каподистрия“. С благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил преминава на послушание в Софийска епархия, в която от 1 ноември 2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия.

В Троянския манастир, след като бива ръкоположен той става втори викарий на Софийска епархия. След скандал в Троянската Св. Обител, св. Синод освободи от длъжност тогавашния игумен Деволски епископ Теодосий и назначи за игумен Браницкия епископ Григорий, който е и до сега игумен на св. Обител. Той е вторият от двойката епископи избрани за кандидати за Неврокопски митрополит.

За Ангел Карадаков

Виж още

Мездренски фирми помагат на Черепишкия манастир

Седем фирми от община Мездра се отзоваха на молбата, отправена от игумена на Черепишкия манастир ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *