Начало / Новини / Биография на Браницки епископ Григорий

Биография на Браницки епископ Григорий

 Браницки епископ Григорий (Цветков) е роден на 19 септември 1970 г. в Ботевград. Средното си образование придобива в Природоматематическата гимназия в града. През 1995 г. завършва двугодишния паралелен курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” в София. Приема монашески постриг на 17 ноември 1996 г. в Хаджидимовския манастир ”Св. Георги” от Неврокопския митрополит Натанаил, който му дава и името за монашеското житие – Григорий.
На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година – за йеромонах. Заради монашеското послушание и усърдие е възведен в архимандритско достойнство на 21 декември 1998 година. През 1999 г. се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет „Каподистрия“. С благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил преминава на послушание в Софийска епархия, в която от 1 ноември 2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия.

В Троянския манастир, след като бива ръкоположен той става втори викарий на Софийска епархия. След скандал в Троянската Св. Обител, св. Синод освободи от длъжност тогавашния игумен Деволски епископ Теодосий и назначи за игумен Браницкия епископ Григорий, който е и до сега игумен на св. Обител. Той е вторият от двойката епископи избрани за кандидати за Неврокопски митрополит.

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *