Начало / Интереси / Проповеди / Слава на Тебе, Спасителю на света, идващ при Иоан да се кръстиш като човек.

Слава на Тебе, Спасителю на света, идващ при Иоан да се кръстиш като човек.

„И ето, отвориха Му се небесата, и видя Духа Божий да слиза като гълъб и да се спуща върху Него. И ето, глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. (Мат. 3:16-17)
Дойде времето и да честваме тази превелик празник. Вижте, колко бързо мина времето, кога празнувахме Рождество Христово, кога Богоявление. И двата празника са тясно свързани, защото и в двата се отрива Бог на света. В единия се отрива Въплътеното Слово Божие, а в другия празник се отрива Светата и неразделна Троица – Отец, Син и Дух Светий.
Още в древност съществуват свидетелства, които посочват, че празника Богоявление се е съединявал с Рождество Христово. Общият празник за двете събития се наричал също Богоявление, защото при кръщението Си в Йорданските води Иисус Христос се явил  на света за обществено служение. Чрез раждането Си, Той се явил на света в плът. В последствие обаче, двата празника започват да се честват поотделно.

Това събитие, което днес празнуваме и отбелязваме, а именно потапянето на Господа във водите на Йордан е едно от най-важните, защото с него се слага началото на обществената проповед на Господа Христа. И понеже Той трябва „да изпълни всяка правда“ (Мат. 3:15), приел кръщението на Своя Предтеча Йоан, който преди това усилено проповядва за Онзи, който идва след Него.
Когато Господ Иисус, след като се кръстил, стоял и се молил, тогава се отворило небето, и Дух Свети слязал върху Него в телесен вид, като гълъб. А от небето се чул глас, който казал: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“ (Мат. 3:17). В тази странна, за онези тогавашни хора, случка, в това чудо се възвестила на света великата Тайна, за която в Стария Завет само се загатва. Възвестила се тайната на Божестевената Троица. Отец се явил на нашия слух, Духът Божи се явил на човешкото зрение, под формата на гълъб, а Синът – на нашето осезание.
Св. Йоан Кръстител казал: „Ето Агнецът Божи, Който взема върху Себе Си греха на света“ (Йоан 1:29) и чрез това кръщение Господ Иисус Христос показа Своята велика мисия на света и посочи пътят за спасение. А именно: с потопяването в Йорданските води Господ взе върху Себе Си греховете на човешкия род и умря под неговото бреме, а излизането от водата показва Неговото оживяване, Неговото възкресение.
  
Днес, заедно с Ангелските ликове и чинове гледаме Владиката Христа да идва към Йорданските струи, за да очисти греха на Адам и съзерцавайки такова Божие тайнство, със страх прославяме Неговото велико снизхождение, защото Бог се уподоби на човеците и непознал грях, идва като Агнец Божий да вземе греховете на света. Затова, прославяйки Божественото Христово явяване, възпяваме славословия подобни на онези във Витлеем и казваме:
Слава на Тебе, Сине Божий, дошъл в този свят от Отца от небето; слава на Тебе, Всевишни Боже, слязъл до образ на раб.
Слава на Тебе, Спасителю на света, идващ при Иоан да се кръстиш като човек; слава на Тебе, Просветителю на творението, понесъл на Себе Си като нов Адам греховете на падналия Адам. Амин.

Автор: Ангел Карадаков

За Ангел Карадаков

Виж още

Проповед на св. Беда Достопочтени за празника Рождество на св. Йоан Кръстител

Ангелът се явява на Захария в светилището на храма от дясната страна на кадилния жертвеник. ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *