Начало / св. Отци / Такъв град – такъв епископ заслужава…

Такъв град – такъв епископ заслужава…

      Въпрос: Свети апостол Павел казва, че властите са поставени от Бога. Трябва ли тогава да приемем, че всеки владетел или цар, или епископ е поставен на тази длъжност от Бога?

Отговор: Бог казва: „Ще ви дам владетел според сърцата ви“. Ясно е, че и владетелите и царете, които са достойни за тази чест, са поставяни на тази длъжност от Бога. Другите, въпреки че са недостойни, също са поставяни над недостойния народ по воля Божия или чрез отстъпването Му, точно поради недостойнството на народа.
Ето и някои примери: Когато тиранинът Фока станал император и започнал да пролива кръв заедно с палача Вонос, в Константинопол имало един монах, човек свят, който бил с дръзновение пред Бога. Съвсем просто започнал да пита: „Боже, защо ни даде този император?“ И след като доста дни задавал този въпрос, дошъл глас от Бога, Който казал: „Защото не намерих по-лош от него“.

Имало в района на Тиваида един град пълен с беззаконие, чиито жители извършвали най-отвратителни и неестествени неща. В него живеел човек, покварен от хиподрума до крайност. Случило се, че получил някакво псевдо-разкаяние и след като решил да се откаже от делата си, станал монах. Но въобще не престанал да върши лукавите си деяния.
Станало така, че епископът на този град починал. Тогава ангел Господен се явил на един свят човек и му казал: „Иди и подготви града, за да бъде ръкоположен бившият привърженик на хиподрума“. Отишъл човекът и извършил каквото му било поръчано. След като споменатият бивш привърженик на хиподрума или по-скоро настоящ развратник бил ръкоположен за епископ, започнал да се гордее и да си фантазира, че е нещо голямо. Тогава му се явил ангелът Господен и му казал: „Защо се гордееш, окаяни човече? Истина ти казвам, че не си станал епископ, понеже си достоен за свещенство, а защото такъв град – такъв епископ заслужава!“
Затова, ако видиш някога някой недостоен и лукав владетел или управител, или епископ – нито се учудвай, нито осъждай Божиите дела. По-скоро вземи поука от това и вярвай, че биваме предавани на такива тирани поради нашите беззакония, но пак не изоставяме лошите си дела.
превод: Тодор Енчев    

Източник:   http://zadrugata.com                
                                                                   

За Ангел Карадаков

Виж още

Свети Нектарий Егински за изборите

При гласу­ване избирайте добра душа, безупречно сърце, любезен християнин, изпълнен с мъдрост, безпристрастен, благороден. През ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *