Начало / Новини / ВАСИЛ ЛЕВСКИ – 176 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ

ВАСИЛ ЛЕВСКИ – 176 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ

Днес се навършват 176 години от рождението на Апостола на свободата йеродякон Игнатий – Васил Левски.
Роден е в град Карлово в скромно семейство. Още млад му се налага да заработва особено след смъртта на баща си. Млад за възрастта си прекрачва прага на манастира, на духовното пристанище и става монах с името Игнатий, а впоследствие дякон. Но виждайки робията той решава да излезе от манастира и започне още по-усилена работа в подкрепа на народа и народното дело за свобода. За него патриарха на българската литература Иван Вазов пише: „Това расо черно, що нося отгоре, не ме помирява с тия небеса и когато в храма дигна си гласа, химн да пея Богу, да получат раят, мисля, че той слуша тия що ридаят! И не с това расо и не с таз брада мога да отнема нечия беда. Рече и отсече!…“ Излизайки от манастира йеродякон Игнатий се среща с Раковски и влиза в първа българска легия. Откроява се с изключителни физически умения. Заради една негова смела постъпка го кръщават Левски. 

Йеродякон Игнатий е един от основоположниците на народното освободително дело. Разказите за него дълбоко са се вкоренили в народната памет, как той ходил и увещавал поробения народ да не търпи веке робството, а да се опълчи, да престане на навежда покорно глава, а смело с Христовия кръст да извоюва обратно своята свобода.
Като мъченик за България загива апостола на българската свобода, народният герой йеродякон Игнатий в мире Васил Иванов Кунчев, обесен най-позорно извън град София.
Нека, в този паметен ден да си спомним за великият апостол на българската свобода, да си спомним думите му, живота му, делото му. Да го пазим дълго в сърцето си, не да го изоставяме, а да го обновяваме и постоянно припомняме. Да учим и по-малките от нас, че и в нашата страна е имало герои имало е и ще има. Макар да живеем във времена на безпътица, на отчаяние и криза не трябва да отпадаме духом нито да се отчайваме, но когато ни нападнат такива чувства да се сещаме винаги за мъченика Бълраски, за апостола на свободата Йеродякона Игнатий, който да ни бъде винаги светъл пример. И вярвайте никога няма да паднем духом спомняйки си за Великият българин – Васил Иванов Кунчев – Йеродякон Игнартий

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *