Начало / Интереси / беседи / Клеветата и клеветничеството

Клеветата и клеветничеството

Клевета: Клеветата е разпространението на невярна информация, злепоставяща честта, достойнството или доброто име на някого, с цел да се накърни репутацията му в обществото. Това пише в речника срещу думата клевета. Днес мнозина клеветят, много от хората днес и злословят, много оплюват и осъждат. Но ние като християни трябва да имаме един нов поглед, поглед през  и в Христос. Много от светите отци (ако не и всички) осъждат клеветата и клеветничеството, като нещо неподобаващо на човека, а и особено на християнина, който има повелята от Христос: не осъждай!
Св. Ерм Филипополски казва: „За никого не говори лошо и не обичай да слушаш този, който говори лошо. Ако слушаш, ще си съпричастен на греха на злословещия, и като му вярваш, ще заприличаш на него, защото си повярвал на злословещия срещу твоя брат”, а Св. Йоан Златоуст казва:

Тези, които искат да клеветят, да ги изгоним далеч, та да не би като участваме в чуждото зло, да причиним гибелта на самите себе си. Да не намираме удоволствие в слушането на клеветниците, за да не се подчиним на дяволските внушения. Неслучайно самата клевета се нарича дяволска , получила свойственото си название от името на виновника: значи, който се занимава с клевети, служи на дявола, занимава се с дяволски работи. Който не допуска такъв човек до себе си, и себе си избавя от несправедливо обвинение против ближния, и оклеветения спасява от обвинение. По такъв начин, като се гнуси от услугите на клеветника, той става устроител на мира и учител на приятелството„. Св. Нил Синайски: „Колкото някой бърза да злослови срещу ближния си, толкова мигновено бива поразен от проказа в сърцето„. Св. Ефрем Сирин: „Както молецът разваля дрехата, така клеветата – душата„. След като се почерпихме обилно от светите отци на Църквата нека сега се принесем и в днешното общество. Да се запитаме, не са ли актуални думите на Св. Отци и днес, думи изречени доста отдавна, още през първите векове след Христа? Отговорът е ясен, разбира се, че да. „Да“ е верният отговор, защото и днес много хора злословят своя ближен, особено онези които са се облекли в християнско благочестие и под формата на изобличение нападат и клеветят, злословят своя брат и ближен. Нека се пазим от осъждането, да се пазим от клеветата, защото сме християни, Христови сме, живеем за и в Христа.
Днес в обществото можем да чуем постоянни нападки срещу църковното ръководство. Св. Ефрем Сирин казва по повод изобличението, които някои от хората  използват като оправдание: „Или изобличавай справедливо, или недей да злословиш тайно; или открито прави забележка, или не замислай злодеяния скришом. Защото правдата се потъпква, когато се смесва с низко коварство„. Св. Василий Велики допълва: „Преди другиго да обвиниш за някой негов недостатък, първо трябва самият да си се излекувал от този недостатък. Изобличението и порицанието трябва да бъдат приемани като лекарство, благодарение на което болестта се премахва и здравето се възстановява„. Във връзка с тези думи на Св. Василий трябва да попитаме онези, които осъждат църковното ръководство в нехайство за Божията нива или за друго нещо, за друг техен недостатък, да ги попитаме – вие какво сторихте? Вие какво направихте? Напоихте ли жадни, нахранихте ли гладни, облякохте ли голи, подадохте ли комат хляб на бедния, облякохте ли голия? Нека това да попитаме, защото лесно е да се говори, лесно е да се осъжда, да се греши, но по-трудно е ти да вземеш върху си бремето на друг. Да това трябва да направим всички ние да носим един другиму теготите и да изпълняваме закона Христов, а не да се осъждаме или нападаме. Не това ни завеща Христос, не това ни остави. Не ни каза осъждайте, а точно обратното: Не съдете. Не ни каза взимайте на гладния кумата хляб, а точно обратното давайте, ако трябва и вашия собствен залък. Не каза да взимаме дрехата на голия, а да му даваме такава. 
Ние какво направихме, помогнахме ли с нещо на Църквата, защото лесно е да си страничен наблюдател, лесно се наблюдава и коментира, но трудно се живее, трудно се помага, трудно се дава. Някой ще попита, а на нас какво е дала Църквата? Спасение!!! Това е давала, дава и ще дава тя вовеки. Друго не бива и да се очаква, защото всичко останало е временно, то е тленно, а само Словото, което Църквата проповядва е вечно, то ни и води към спасение. Това е дала Църквата, Тя не е обществена организация подпомагаща отрудените, тя дава спасение на душата, преди всичко тя се грижи за опазването на душата и мира в нея, а всичко останало като обществена дейност, като помощ идва от само себе си. Ако ние бяхме християни в истинският смисъл на тази така хубава дума, ако бяхме на истина Христови нямаше да позволим изобщо да става дума това: Дали Църквата трябва да помага на хората или не. Нека да стане ясно, че Църквата е Богочовешки организъм, в нея невидимо обитава Св. Дух, нека да стане ясно и това, че църквата не е само Св. Синод, а всички вярващи, всички причастни на Христа. Така че, когато седнем следващия път да съдим делата на Църквата, то нека осъдим своите собствени дела, защото ако сме християни то и делата са ни църковни. Живота на Християнина е в Църквата, защото той е част от тялото Христово, причастен е на Христа и като част от неговото Тяло той е част и от Църквата, а щом е част от Църквата, то той носи също отговорност за делата на нея.
Но нека да завършим с думите на св. Ефрем Сирин, думи за любов, за онази любов, която изпълва сърцата на християните причастни на Христа: „Без любов всяко дело е нечисто. Ако някой пази девството си, ако пости или пребивава в бдение, ако се моли или предоставя подслон на бедните… ако строи църкви или нещо друго голямо прави – всичко това, ако е без любов, няма да му се вмени пред Бога; защото това е неблагоугодно пред Бога. И така, нищо не предприемай без любов“ Нека само да добавим, че дори и изобличението ако е без любов то се превръща в осъждане и клевета, в клеветничество и злословие.

Автор: Ангел Карадаков

Снимката е взета от: http://sanktpeterburg.bezformata.ru


За Ангел Карадаков

Виж още

Божието лозе и злите лозари

Притчата, която чухте днес при четенето на литургийното св. евангелие, се отличава от всички други ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *