Начало / Новини / Изборът за нов Български Патриарх ще бъде проведен

Изборът за нов Български Патриарх ще бъде проведен

Днес в медийното пространство се появиха сведения, че заради подадена жалба от сдружението „Приятели на Православието“ във Върховния административен съд, с която обжалва избора на тримата митрополити – Русенски Митрополит Неофит, Ловчански Митрополит Гавриил и Старозагорски Митрополит Галактион направен от Св. Синод на БПЦ-БП на 15 и 16 Февруари т.г. няма да бъде проведен Патриаршески Избирателен Църковен събор (ПИЦС).
От Канцеларията на Св. Синод опровергаха тези слухове като заявиха в изявление, че „в изпълнение на Свещените канони и на чл. 41 и чл. 43, ал. 1 от Устава на Българската православна църква-Българска Патриаршия и съгласно Решение на Св. Синод от заседанието му на 27.11.2012 г., прот. № 31 – пълен състав, Патриаршеският избирателен църковен събор (ПИЦС) ЩЕ БЪДЕ ПРОВЕДЕН на 24 февруари т. г. – неделя, и на него ще бъде избран Предстоятел на Българската православна църква – Светейши Патриарх Български и митрополит Софийски.“
На края в своето изявление от канцеларията на Св. Синод приканват всички православни християни да се помолят на Господ Иисус Христос, та Той „да подари на Църквата и Отечеството достоен Първойерарх“.


Пълният текст на изявлението може да видите (тук)

За Ангел Карадаков

Виж още

„Църквата на дяконисите“ – Една от най-ранните християнски базилики в Светите земи

Нова църква, открита наскоро в Светите земи, се определя като една от най-ранните и най-големи ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *