Начало / Интереси / беседи / В ОЧАКВАНЕ НА МЕСИЯ – ll ЧАСТ

В ОЧАКВАНЕ НА МЕСИЯ – ll ЧАСТ

Давид не присвоява това звание за себе си и не търси лична слава. Той изрича пророчеството, че Месия, Който ще дойде, е по-голям от него. Давид знае, че неговият род никога няма да умре тъкмо благодарение на този Потомък, Който ще възцари силата на мира за вечни времена. Той се покланя пред Сина, Който ще дойде, и Го нарича „Господ“. Давид живее с предчувствието, че от негова кръв, от неговия род ще се роди Наследник с божествен произход. 
Сега вече договорът с Бога е точно определен: очаква се идването на Месия и този Месия е човек.
Надеждата и очакването на Месия се предава през вековете. Пророците известяват за Неговото идване и предварително описват Неговия образ.
Пророк Исаия дава знак (видение, съвършено непонятно за човешкия ум): Девицата ще зачене и ще роди син (Ис. 7:14-15). На друго място пророка Го описва като Бог крепък, Княз на мира (Ис. 9:6-7). И пак пророк Исаия ни открива как Месия ще дойде като презрян и унизен раб, за да поеме върху Себе Си немощите на света (Ис. 53). Той знае, че Светият Дух обитава в този Раб: „Духът Божи е върху мен – казва той, – защото Бог ме помаза.“(Т.е. Той ме е направил Месия, Христос, чрез помазване.)“Той ме е изпратил да донеса Благата вест на бедните.“
Как да не разпознаем във всички тези пророчества Човека от Галилея?
Девет века след смъртта на цар Давид една девица от Назарет е посетена от архангел Гавриил. Тя е изненадана от пълния с почит поздрав, който архангелът ѝ поднася. Тогава Гавриил ѝ открива, че тя ще роди Син, Син Давидов. Той ще бъде заченат от Св. Дух и ще бъде Син на Всевишния.
Мария, подобно на всички евреи, познава Свещеното Писание. В думите на архангела те разпознава пророчествата, изказани за Месия. Надеждата на Израил не е умряла, тя живее у нея. Давайки своето съгласие, Мария приема, от името на цялото човечество, Бог да се въплъти като човек. Шест седмици преди Рождество започва времето на очакването. Подобно на древния Израил, подобно на Св. Богородица, и ние всички, които сме в Църквата чакаме идването на Месия. През този подготвителен период проследяваме – стъпка по стъпка – всички събития около обещанието, което Бог дал на гората, а именно да очакват Месията, Който ще изведе рода на човеците от бездната на смъртта.

Христос се ражда, славете Го!
Христос слезе от небесата, посрещнете го!
Христос е на земята, издигнете се.
Пейте на Господа, цяла земьо,
и с радост Го възпявайте, люде, защото се прослави!
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

*Използвани са текстове от „Въплатилия се Бог“ – празничен катехизис. 2007 год.
  

За Ангел Карадаков

Виж още

С благоуханията на любовта и щедростта

И в третата неделя след Христовото Възкресение то продължава да вълнува душите ни и остава ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *