Начало / катехизис / Защо пред иконите палим кандило?

Защо пред иконите палим кандило?

 Св. Николай Велимирович
Първо, защото нашата вяра е светлина. Христос е казал: Аз съм светлината на света. Светлината на кандилото ни напомня за светлината, с която Христос озарява нашите души.
Второ, за да ни напомни за светлия характер на онзи светец, пред когото палим кандилото. Защото светците са наречени синове на светилната.
Трето, за да ни служи като укор за нашите тъмни дела, за злите ни помисли и желания, за зове към пътя на евангелската светлина. И така да се потрудим с ревност  над заповедта на Спасителя: Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец.
Четвърто, за да бъде това нашата малка жертва Богу, Който цял се е пожертвал за нас. Един мъничък знак за нашата голяма благодарност и светла любов към Онзи, от Когото просим в молитвите си живот, здраве, спасение и всичко онова, което само безграничната небесна любов може да даде.

Пето, за да плаши злите сили,  които ни нападат, понякога дори и по време на молитвата, и отвеждат мислите ни далеч от нашия Творец. Защото злите сили обичат мрака и бягат от всяка светлина, особено от онази, която е предназначена за Бога и Неговите угодници.
Шесто, за да ни подтикне към саможертва. Както елеят и фитилът горят в кандилото, покорни на нашата воля, така и нашите души да горят във всички страдания с пламъка на любовта, винаги покорни на волята Божия.
Седмо, за да ни научи, че както кандилото не може да се запали без нашата ръка, така и сърцето ни, това вътрешно кандило, не може да се запали без светия огън на Божията благодат, дори и да е изпълнено с всички добродетели. Защото всички наши добродетели са само гориво, а оганят, който ги запалва, е от Бога.
Осмо, за да ни напомня, че Творецът на света е сътворил преди всичко светлината, а после, по ред, всичко останало.  И рече Бог: Да бъде светлина.  И биде светлина. Така и в началото на нашия духовен живот първо трябва да засияе в нас светлината на Христовата истина. От нея след това у нас се създава, никне и расте всяко добро.
Христовата светлина нека просвети и Вас 
из книгата: „До изгонените от Рая“ – мисионерски писма. София, 2012 год.

За Ангел Карадаков

Виж още

Как да използваме броеницата за молитва?

Броениците са използвани още от дълбока древност като помощно средство за молитва. Те са и ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *