Начало / Интереси / Проповеди / ПОЛАГАНЕ ЧЕСТНИЯ ПОЯС НА СВ. БОГОРОДИЦА

ПОЛАГАНЕ ЧЕСТНИЯ ПОЯС НА СВ. БОГОРОДИЦА

„Богородице Приснодево, покрове на човеците, с безсеменното Твое рождение, пребиваваща нетленна, си дарила дрехата и пояса на Твоето тяло за покров на управляващия град; в Тебе се обновява и естеството, и времето, затова Те молим да даруваш на Твоя град мир и на нашите души велика милост.“

Братя и сестри,

Днес честваме полагането честния пояс на Пресветата наша Владичица Богородица. Още веднъж честваме празник свързан с Майката на Нашия Господ Бог.
За пояса на св. Богородица не се знае много, можем единствено да почерпим информация от житията на Светиите. Там св. Димитрий Ростовски пише: Честният пояс на Пречистата Божия Майка при донасянето си в Константинопол бил положен в златна ракла и запечатан с царския печат в храма, построен от благочестивия цар Теодосий Младши. Този храм бил издигнат в името на Пресвета Богородица на мястото, наречено Халкопратия, което значи “Медно тържище”. Много години по-късно, при царуването на Лъв Мъдри се случило така, че съпругата му Зоя била измъчвана от нечист дух.

Царят и роднините му били много опечалени и започнали да възнасят към Господа усърдни молитви за страдащата царица. Зоя имала Божествено видение, което показало, че тя ще получи изцеление, ако върху нея бъде положен поясът на Пресвета Богородица.  Царицата разказала за това на царя. Лъв веднага помолил патриарха да открие пояса на Пресвета Богородица: печатът бил свален и раклата отворена. Честният пояс на Пресветата Божия майка се оказал цял, съвсем неповреден от времето, а всички го целували с благоговение И щом патриархът го прострял над царицата, тя веднага се освободила от демонското мъчение и напълно се изцелила от недъга си.
Тогава всички радостно прославили Христа Бога и Пречистата Му Майка и с благодарствени хвалебни песни отново положили честния пояс в златната ракла, запечатали я с царския печат и установили празник в чест на Преблагословената Дева Богородица, за възпоменание на чудото, станало от Нейния честен пояс, по благодатта, милосърдието и човеколюбието на родилия се от Нея Христос, нашия Бог.

Братя и сестри,

Нашата многоизстрадала родна земя също е била удостоена за малко да притежава пояса на Пресвета Богородица. Преди пояса да замине за Св. Гора за малко е бил и на територията на нашата страна. В днешния град Мелник Неврокопска епархия има малка църквичка. От хората се нарича св. Зона и на празника Полагане честния пояс на Пресвета Богородица има св. Литургия. Множество християни го посещават. Нека Пресветата нашата Владичица Богородица винаги да се застъпва пред Бога за нас, та  чрез нейните молитви Христос Бог наш да ни помилва и спаси. Амин. 

Автор: Ангел Карадаков


  *Аудио записът е НЕпрофесионален. Извиняваме се ако откриете грешки.За Ангел Карадаков

Виж още

Проповед на св. Беда Достопочтени за празника Рождество на св. Йоан Кръстител

Ангелът се явява на Захария в светилището на храма от дясната страна на кадилния жертвеник. ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *