Начало / Новини / Обръщение относно въвеждането на предмета „Религия“

Обръщение относно въвеждането на предмета „Религия“

Значим документ изготвен от Община Перник и Духовния обществен съвет бе изпратен до Св. Синод. Тези две институции безусловно подкрепят Св. Синод за въвеждането на предмета „Религия“ в българското училище. 
Писмото е изпратено във връзка с обсъждането и предстоящото приемане на Закона за предучилищното и училищното образование.
В писмото се казва, че общината има опит от изучаването на предмета като СИП. Според Общината този предмет има неоспорима полза за развитието и възпитанието на децата. Това ще помогне за моралното съзряване и духовно развитие на децата, ще им даде възможност да получат духовни компетенции за ясни нравствени изисквания и непреходните ценности в живота.
В писмото още се твърди, че преподаването на „Религия“ в училище ще помогне на децата да се научат да внимават над себе си, над своя вътрешен мисловен свят и над поведението си в обществото, над цялото си отношение към околният свят. 
По-надолу в писмото се дава пример за други европейски държави и за въведения от тях предмет „Религия“. Св. Синод благодари на Община Перник и на Духовния обществен съвет за правилната и отговорна позиция.

*Повече можете да прочетете в синодалния сайт – http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=80957

За Ангел Карадаков

Виж още

България има своя нов патриарх

След откриването, в залата на БАН, на Патриаршеския избирателен църковен събор и при вече гласувано ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *