Начало / Uncategorized / ДА ДАВАШ…

ДА ДАВАШ…

    Да даваш израз на своята вяра и възторг към Бога е нещо възвишено, мило, приятно, благородно, спасително. В молитва, слова и песен духовна да изповядваш вярата си в Бога, да величаеш, да възхваляваш могъществото на Бога Вседержител и Творец и тъй да осмисляш времето, посветено на празнична почивка – това е живот за душата и дълг на всеки християнин.
    Тъй са мислили блажените отци и учители на Църквата, оставили прекрасни молитвени творби като свидетелство на тяхната вяра, надежда и любов към Бога. Молитвата е израз на духовно просветление и прозрение и зад пределите на видимия свят. Изложени често пъти в дивно поетична форма, с възторжена красива реч, техните писания се явяват като молитва, песен и тържествени химни в изповядване на вярата им в Бога.
    В добро настроение ли си – в радост, възторг, с духа си в лекота, с крила към небето готов да полетиш – пей, слави, въздавай Бога!
     В скръб ли си – в тревога не се поддавай на униние – в молитва към Бога утеха ще имаш. Тогава нагоре към Бога отправяй ти поглед – моли се, пей, славослови Бога и ще се почувстваш честито, щастливо Божие създание…

†Доростолски Митрополит Иларион

(Този текст е част от предговора към прекрасната книга „Молитвени стихове“, на блаженопочиналия митрополит Иларион).

За Ангел Карадаков

Виж още

Отбелязваме паметта на Св. Теодор Тирон

Днес Православната ни църква отбелязва паметта на Св. Теодор Тирон.  Ето какво разказва неговото житие: ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *