Начало / Uncategorized / ДА ДАВАШ…

ДА ДАВАШ…

    Да даваш израз на своята вяра и възторг към Бога е нещо възвишено, мило, приятно, благородно, спасително. В молитва, слова и песен духовна да изповядваш вярата си в Бога, да величаеш, да възхваляваш могъществото на Бога Вседержител и Творец и тъй да осмисляш времето, посветено на празнична почивка – това е живот за душата и дълг на всеки християнин.
    Тъй са мислили блажените отци и учители на Църквата, оставили прекрасни молитвени творби като свидетелство на тяхната вяра, надежда и любов към Бога. Молитвата е израз на духовно просветление и прозрение и зад пределите на видимия свят. Изложени често пъти в дивно поетична форма, с възторжена красива реч, техните писания се явяват като молитва, песен и тържествени химни в изповядване на вярата им в Бога.
    В добро настроение ли си – в радост, възторг, с духа си в лекота, с крила към небето готов да полетиш – пей, слави, въздавай Бога!
     В скръб ли си – в тревога не се поддавай на униние – в молитва към Бога утеха ще имаш. Тогава нагоре към Бога отправяй ти поглед – моли се, пей, славослови Бога и ще се почувстваш честито, щастливо Божие създание…

†Доростолски Митрополит Иларион

(Този текст е част от предговора към прекрасната книга „Молитвени стихове“, на блаженопочиналия митрополит Иларион).

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *