Начало / За нас

За нас

jhhfu

„Добротолюбие” е православна медия, създадена през 2012 г. В началото функционира единствено с цел публикуването на православни проповеди, но впоследствие дейността на „Добротолюбие” се разширява. В момента в „Добротолюбие” има над 1700 публикации, развити са, а и продължават да се развиват 20 рубрики, сред които: „новини”, „коментар”, „беседи” и др. Към медията функционира и канал в социалната видео мрежа Youtube. Периодично в сайта се публикуват преводни текстове на видни богослови и църковни отци, интервюта, анализи, коментари и новини за актуални събития, касаещи Православието и Православната църква в България и по света.

От началото на 2015 г. към дейностите на „Добротолюбие” се включва и издаването на православно електронно списание „Светодавец”.

Списанието бе различно по своята същност, защото показва визията на младите християни списващи сайта за света. В него могат да се открият интересни факти, истории и новини. Читателите могат да прочетат интервюта със знаменити духовници и богослови, изкуствоведи, интелектуалци и писатели. Целта на „Светодавец“ е да допълни „Добротолюбие“ и да доразвие визията на създателите и екипа на „Добротолюбие” за света и случващото се около нас. Издаването на списанието се преустанови в края на същата година. 

На 4.10.16 г. екипът на „Добротолюбие” започна излъчването на свое информационно, публицистично онлайн предаване „Православието днес“.

В него заедно търсим отговори на въпросите: Къде е днес православието? Нуждае ли се от популяризиране? В упадък ли е или във възход? Какви се препятствията и проблемите, които съвременното православие трябва да преодолее? Предаването е седмично и се излъчва в канала на сайта в You Tube. Вече има повече от 40 епизода, а в него се включват видни професори по богословие, общественици, митрополити и др. В предаването се показва и различната визия за нещата, които се случват в Българската православна църква, като за разлика от повечето предавания ние се стремим да показваме хубавата страна, а засегнатите проблеми от нас лесно намират решение, когато биват погледнати през призмата на Евангелието и на хилядолетния опит на Св. Църква.

На 5.01.17 г. в навечерието на големия християнски празник Богоявление екипът на сайта стартира свое православно онлайн радио.

  В него може да се открие повече за православната духовност, беседи и слова на св. Отци, жития на светиите, както и песнопения от целия православен свят. В радиото се излъчват предавания, редовни емисии новини и редица любопитни и интересни рубрики свързани с православното християнство.

Всичко това изредено едно след друго създава впечатлението, че зад медията „Добротолюбие” стоят стотици левове или пък ръката на някой православен олигарх. Истината обаче е, че зад медията стоят млади хора събрани от идеята православието да бъде проповядвано по всякакъв възможен начин в страната ни. Последните статискити на сайта показват, че посещаемостта се е увеличила неимоверно повече от самото създаване на сайта, което показва, че интересът не е намалял, а доже се е почти двойно увеличил.

Освен с публикуването на материали по актуални събития, проповеди, слова и преводи, екипът на „Добротолюбие” се опитва да разкаже за делото и личността на Неврокопския митрополит Борис, като за целта е създал и блог в негова памет, където се събират негови слова, проповеди, окръжни послания, както и статии от и за него. Екипът прави аудио записи и на житията на светии, които скоро ще бъдат публикувани и разпространени безплатно.

„Добротолюбие” беше и първият православен сайт в България, който започна да излъчва на живо в социалната мрефа Фейсбук и започна активно да се занимава с разпространението на православието в социалните мрежи.

За пет години „Добротолюбие” се разви неимоверно; в инициативата участват хора с различни интереси, обединени обаче от православната вяра и желанието Истината, проповядвана в Евангелието, да просвети и освободи повече хора. Често публикации от „Добротолюбие” биват цитирани от големите новинарски агенции, а посещенията в самия блог постоянно се увеличават.

Освен с публикуването на материали по актуални събития, проповеди, слова и преводи, екипът на „Добротолюбие” се опитва да разкаже за делото и личността на Неврокопския митрополит Борис, като за целта е създал и блог в негова памет, където се събират негови слова, проповеди, окръжни послания, както и статии от и за него. Екипът прави аудио записи и на житията на светии, които скоро ще бъдат публикувани и разпространени безплатно.

„Добротолюбие” е не просто медия, православен сайт или младежка инициатива. „Добротолюбие“ е идея, която постоянно ще се развива, защото, когато обичаш доброто, не можеш да стоиш в застой.

Контакти

Редакционни телефони*:

088 979 9334

е-мейл:

blog.dobrotoliubie@abv.bg

*На телефона може да звъните от понеделник до петък, от 8:00 часа до 17:00 часа.

Наши приятели:

Богоносци

Храм „Въздвижение на Св. Кръст“, гр. София.

Екип на „Добротолюбие“

Главен редактор

11287215_10202672187765479_1094268195_nАнгел Карадаков

Създател на „Добротолюбие” и негов главен редактор. Периодично е и главен редактор на списание „Светодавец”.

В „Добротолюбие” може да видите негови коментари по актуални църковни проблеми, както и различни проповеди и слова за православните празници.

През 2012 година завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, а през 2016 г. Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски”. 

Зам. главен редактор

DSC_0382Божин Дончев

От ноември 2015 г. той е зам. главен редактор на“Добротолюбие“, иначе се занимава с превод на богословски текстове от английски език.

Негови преводни материали може да видите в „Добротолюбие” и списание „Светодавец”. Те са на различни теми, като най-засегнатите са:творчеството на съвременните богослови, интересните новини от православния свят и особено от развиващите се страни от Третия свят, в които Православната църква води голяма проповедническа дейност.

Освен преводи, Божин публикува и коментари, интервюта и анализи по актуални проблеми, както и свои разкази.

В момента е студент във четвърти курс в Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски”.

Втори зам. главен редактор

IMG_4462Николина Александрова

Редактор на „Добротолюбие” и периодичен главен редактор на списание „Светодавец”. Публикациите, писани от Николина, акцентират върху богатото културно наследство на страната ни, върху изкуство, култура, медиевистика, етнология и етнография. Публикува и коментари по актуални събития.

Завършила е Националната художествена академия със специалност „Изкуствознание” и Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски”. Към момента докторира в Богословския факултет.

Консултант

11163741_10202614690888093_5243513614976663453_nОлег Каменщик

Олег отговаря за дизайна на „Добротолюбие” и за основното оформление на списание „Светодавец”. Участва също с публикуване на текстове в научната сфера, които могат да бъдат прочетени в рубриката „Наука” на списанието. Помага и в монтирането на различни видеа в работата на сайта. 

Завършва Математическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски”.

Преводачи:

486317_147633335389713_1874900014_nГеорги Германов

Език: английски, френски

Преводни публикации на Георги може да видите и в „Добротолюбие”, и в „Светодавец”. Той акцентира в своята работа върху превода на светоотеческата литература, както и върху превода на новини от развиващото се православие в САЩ, Канада и Австралия.

Освен това Георги води рубриката за преводи на видеа в канала на „Добротолюбие” в Youtube.

 

13607785_1229112210432841_53973017_n

Явор Иванов

Език: румънски

Явор е завършил Филологическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски” със специалност Румънска филология. В тази специалност се изграждат и неговите интереси към историческото развитие на езика, старопечатните книги и ръкописите. Участва в каталогизацията на манастирската библиотека на Зографската света обител на Света гора, Атон.

Сътрудници

Здравко Кънев

10922845_995580233790185_1497081436191910658_nТой публикува в „Добротолюбие” и списание „Светодавец”, като главно акцентира върху светоотеческите богословски творения, тайнствата на Църквата и съвременните проблеми, пред които е изправена Църквата, като аборта, евтаназията и др.

Завършил е Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски”.

 

Кирил Георгиев

16298507_10208935396644278_5923252646534513664_n Кирил Георгиев е завършил Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“, а впоследствие и Богословския факутет на СУ „Св. Климент Охридски“. Кирил помага главно в радио „Добротолюбие FM“ – водейки предаване на духовна тематика, както и с това, че прави записи на беседите на известни духовници от целия православен свят. 

Даниел Лазаров

20622045_1728131973894373_2517778007645949720_n

Даниел Лазаров е завършил специалност „Социални дейности“ към Медицинския факултет в Плевенския университет и магистратура със същата специалност във Великотърновския университет. Работи усилено с роми и хора в неравностойно положение. В сайта помага със свои текстове на богословска и социална тематика. 

 

 

 

 

Благодарим на тези, които по един или друг начин станаха част от екипа на „Добротолюбие“: Нели Иванова, Ренета Трифонова, Петър Иванов и Боян Фердов.

© Добротолюбие

2017 г.