Начало / За нас

За нас

jhhfu

„Добротолюбие“ е православна медия, създадена през 2012 г. В началото функционира единствено с цел публикуването на православни проповеди, но впоследствие дейността на „Добротолюбие“ се разрастна. В момента в „Добротолюбие“ има над 5000 публикации, развити са 20 рубрики, сред които: „новини“, „коментар“, „беседи“ и др. Периодично в сайта се публикуват преводни текстове на видни богослови и църковни отци, интервюта, анализи, коментари и новини за актуални събития, касаещи Православието и Православната църква в България и по света. Към медията функционира канал в социалната видео мрежа YouTube.

В началото на 2015 г. към дейностите на „Добротолюбие“ бе включено издаването на православно електронно списание „Светодавец“.

Списанието бе различно по своята същност, защото показваше визията на младите християни, списващи сайта за света. В него могат да се открият интересни факти, истории и новини. Читателите могат да прочетат интервюта със знаменити духовници и богослови, изкуствоведи, интелектуалци и писатели. Целта на „Светодавец“ бе да допълни „Добротолюбие“ и да доразвие визията на създателите и екипа на „Добротолюбие“ за света и случващото се около нас. Издаването на списанието се преустанови в края на същата година. 

На 4.10.16 г. екипът на „Добротолюбие“ започна излъчването на свое информационно, публицистично онлайн предаване „Православието днес“.

В него заедно търсим отговори на въпросите: Къде е днес православието? Нуждае ли се от популяризиране? В упадък ли е или във възход? Какви се препятствията и проблемите, които съвременното православие трябва да преодолее? Предаването е седмично и се излъчва в канала на сайта в YouTube. То наброява повече от 40 епизода и в него участват видни професори по богословие, общественици, митрополити и др. В предаването се показва различната визия за нещата, които се случват в Българската православна църква, като за разлика от повечето предавания ние се стремим да показваме хубавата страна, а засегнатите от нас проблеми лесно намират решение, когато бъдат погледнати през призмата на Евангелието и на хилядолетния опит на Св. Църква.

На 5.01.17 г. в навечерието на големия християнски празник Богоявление екипът на сайта стартира свое православно онлайн радио.

В него слушателите могат да научат повече за православната духовност, беседи и слова на св. Отци, жития на светиите, както и песнопения от целия православен свят. В радиото се излъчват предавания, редовни емисии новини и редица любопитни и интересни рубрики свързани с православното християнство.

Всичко това създава впечатление, че зад медията „Добротолюбие“ стоят стотици левове или ръката на някой православен олигарх. Истината обаче е, че медията се създава от млади хора, събрани от идеята православието да бъде проповядвано по всякакъв възможен начин в страната ни. Последните статистики сочат, че посещаемостта на сайта се е увеличила многократно в сравнение с началото, което показва, че интересът не е намалял, а се е увеличил почти двойно.

Освен с публикуването на материали по актуални събития, проповеди, слова и преводи, екипът на „Добротолюбие“ се опитва да разкаже за делото и личността на Неврокопския митрополит Борис, като за целта е създаден и блог в негова памет. Там се събират негови слова, проповеди, окръжни послания, както и статии от и за него. Екипът прави аудио записи и на житията на светии, които скоро ще бъдат публикувани и разпространени безплатно.

„Добротолюбие“ беше и първият православен сайт в България, който започна да излъчва на живо в социалната мрежа Фейсбук и активно да се занимава с разпространението на православието в социалните мрежи.

За шест години „Добротолюбие“ се разви неимоверно. В инициативата участват хора с различни интереси, обединени от православната вяра и желанието Истината, проповядвана в Евангелието, да просвети и освободи повече хора. Често публикации от „Добротолюбие“ биват цитирани от големите новинарски агенции, а посещенията в самия блог постоянно се увеличават.

„Добротолюбие“ е не просто медия, православен сайт или младежка инициатива. „Добротолюбие“ е идея, която постоянно се развива, защото, когато обичаш доброто, не можеш да стоиш в застой.

Контакти

е-мейл:

blog.dobrotoliubie@abv.bg

Наши приятели:

Богоносци

Храм Въздвижение на Св. Кръст, гр. София.

Екип на „Добротолюбие“

Главен редактор

11287215_10202672187765479_1094268195_nАнгел Карадаков

Създател на „Добротолюбие“ и негов главен редактор. Периодично главен редактор на списание „Светодавец“.

В „Добротолюбие“ може да видите негови коментари по актуални църковни проблеми, както и различни проповеди и слова за православните празници.

През 2012 година завършва Софийската духовна семинария „Йоан Рилски“, а през 2016 г. Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“. 

Консултант

11163741_10202614690888093_5243513614976663453_nОлег Каменщик

Олег отговаря за дизайна на „Добротолюбие“ и за основното оформление на списание „Светодавец“. Участва също с публикуване на текстове в научната сфера, които могат да бъдат прочетени в рубриката „Наука“ на списанието. Помага в монтирането на различни видеа в работата на сайта. 

Завършва Математическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски“.                                                                                                                                                           Преводачи

Г486317_147633335389713_1874900014_nеорги Германов

Език: английски, френски

Преводни публикации на Георги може да видите в „Добротолюбие“ и в „Светодавец“. В работата си той акцентира върху превода на светоотеческа литература, както и върху превода на новини от развиващото се православие в САЩ, Канада и Австралия.

Георги води също рубрика за преводи на видеа в канала на „Добротолюбие“ в YouTube.

 

13607785_1229112210432841_53973017_n

Явор Иванов

Език: румънски

Явор е завършил Филологическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност Румънска филология. В тази специалност се изграждат и неговите интереси към историческото развитие на езика, старопечатните книги и ръкописите. Участва в каталогизацията на манастирската библиотека на Зографската света обител на Света гора, Атон.                                   

10922845_995580233790185_1497081436191910658_n

Здравко Кънев

Публикува в „Добротолюбие“ и сп. „Светодавец“ като акцентира главно върху светоотеческите богословски творения, тайнствата на Църквата и съвременните проблеми, пред които е изправена като аборта, евтаназията и др.

Завършил е Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“.

Благодарим на тези, които по един или друг начин станаха част от екипа на „Добротолюбие“: Божин Дончев (зам. главен редактор – 2013-2018 г.), Нели Иванова, Николина Александрова (зам. гл. редактор и редактор на раздел Култура и изкуство) и Боряна Йочева.

© Добротолюбие

2017 г.